I en samtid där det offentliga samtalet allt mer handlar om att ställa människor mot varandra finns det en sådan oerhörd styrka i att säga ifrån. I att peka på en röd linje och säga hit, men aldrig längre. Och det är precis det vi gör när vi säger nej till regeringens och Sverigedemokraternas angiverilag.
Vi vill inte se ett angiverisamhälle. Läkare, lärare, sjuksköterskor, medarbetare i socialtjänsten och bibliotekspersonal ska inte tvingas vara vakthundar.
Det här får konsekvenser. På riktigt. För människor i vårt land.
Det handlar om människor som inte söker vård. Kvinnor som misshandlats som inte söker hjälp. Barn som inte släpps till skolan. Det blir konsekvensen. Det gör Sverige till ett otryggt land. Så bekämpar vi inte skuggsamhället – det gör skuggsamhället ännu mörkare.
När vi går ihop blir vi en kraft som ingen kan räkna bort. Och vi är många som aldrig kommer att acceptera en lagstiftning som tvingar medarbetare i välfärden att ange människor.
Angiverilagen hör inte hemma i ett demokratiskt samhälle. Människor ska aldrig tvingas till att ange människor. Svårare än så är det inte.
Kräv att regeringen stoppar angiverilagen. Skriv under!
Regeringen har tillsatt en utredning som bland annat ska utreda en så kallad informationsplikt/anmälningsplikt. Det betyder att en anställd på till exempel en kommun kan bli skyldig att rapportera personer hen misstänker saknar rätt att vistas i Sverige till polisen eller Migrationsverket. Förslaget är en del av Tidöavtalet.
Utredningen ska titta på vilka konsekvenser det kan få om man bryter mot lagen, så det vet vi inte än. Men vi befarar att det kan handla om straff.
Förslaget har mött massiva demonstrationer och kritik, inte minst från yrkesgrupper som kan bli skyldiga att ange människor som lärare och läkare. Bland kritikerna finns Vårdförbundet, Läkarförbundet, Kommunal, Akademikerförbundet SSR, Vision och Sveriges lärare. De anser att förslaget bryter mot deras yrkesetik och förstör tilliten mellan människor.
Förslaget är en del av Tidöavtalet. Regeringen och SD är fast beslutna om att tvinga offentliganställda att ange människor - det är poängen med utredningen.